Fit & Gezond

‘Welke dag is het?’ Aan je dagelijkse ritme vasthouden na je pensioen

Fit & Gezond

Het is zo ver, je schudt nog een paar handen op je werk en doet voor de laatste keer de deur van het kantoor achter je dicht. Je hoeft nooit meer vroeg op te staan, nooit meer in de trein naar je werk en nooit meer met collega’s te vergaderen. Klinkt heerlijk toch? 

Maar door het wegvallen van werk, valt ook meteen je dagelijkse ritme weg. Je hoeft niet meer je wekker voor dag en dauw te zetten. Je bent vrij van verplichtingen. En nu? Help! 

Aan je ritme vasthouden 

Hoe vul je nu je dag in? Houd je je vast aan je ritme of lig je de hele dag in bed? Drink je ook een wijntje op die doordeweekse dagen of blijf je toch strak aan je weekenden vasthouden? Blijf je in je pyjama zitten of maak je je op? Al deze vragen zul je voor jezelf moeten uitvinden wanneer je met pensioen gaat. Wat voor de ene als een opluchting voelt (eindelijk de hele dag in een joggingbroek!) ervaart de ander als het wegvallen van ritme (de dag duurt opeens zo lang, wat moet ik nu?!). 

Een biologisch slaapritme 

Een gezond slaapritme helpt je om je dagen in te delen. Door elke dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan, word je het gezondst wakker. Natuurlijk hoef je je niet vast te houden aan het ritme van vroeger. Je hoeft echt niet om half 7 je bed uit als je dat niet wilt. Maar waarom probeer je niet te luisteren naar je biologische klok? Om welke tijd wordt jouw lichaam het liefst wakker? En doe je misschien graag een middagdutje? Vind jouw eigen biologische ritme. 

Het belang van een ochtendritueel

Een goed ochtendritueel is een goed begin van de dag. En het houdt je in je ritme dat je voor jezelf aan het ontdekken bent. Wat vind jij fijn om te doen in de ochtend? Zet je graag eerst een kop koffie? Bak je eerst eieren of smeer je een boterham met kaas? Of misschien vind je het fijn om in de ochtend de krant open te slaan en jouw favoriete blogs (Voor de Dag!) op de tablet te lezen.

Vind jouw dagbesteding

Je weet misschien niet meer wat je graag doet in de vrije tijd, want de afgelopen jaren was je veel te druk bezig met werk, kinderen, kleinkinderen en verplichtingen. Maar juist nu is het moment om voor jezelf uit te vinden waar je graag je tijd aan besteedt. Wil je vrijwilligerswerk doen of een studie oppakken? Zoek je nieuwe hobby’s of ga je je weer storten op dansen of meubels maken, zoals je vroeger zo graag deed? Nu werk is weggevallen, zijn het juist deze activiteiten die jouw dag bepalen en ritme en houvast bieden. 

Dat een dagelijks ritme belangrijk is, is wel duidelijk. Maar hoe je dit invult? Dat zul je voor jezelf moeten uitvinden. Wil je jouw bevindingen delen? Laat het ons weten!