Uittips & Daginvulling

Verbouw je eigen moestuin in 5 simpele stappen

Uittips & Daginvulling

Groenten smaken nóg lekkerder wanneer je ze zelf hebt geplant, verbouwd en met liefde hebt bereid. Met je eigen moestuin hoef je niet meer naar de supermarkt voor een courgette, maar haal je hem uit je eigen tuintje. De zelfgekweekte groente is gezond, onbespoten en verser dan vers. En niet alleen het eindresultaat telt, maar ook proces geeft enorm veel voldoening en is een mooie tijdsbesteding. Heb je altijd al je eigen groenten willen verbouwen? Wij vertellen je hoe je in 5 simpele stappen jouw eigen moestuintje aanlegt.

Stap 1: De voorbereiding 

Het is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken om zelf een moestuin aan te leggen. Het begint bij het kiezen van grond. Planten houden van licht, dus kies een stuk grond in je tuin waar de zon op schijnt (het liefst minimaal 6 tot 8 uur per dag). Veel ruimte heb je niet nodig. Met 10 m2 aan grond en een halve dag per week werk, heb je bijna het hele jaar door genoeg groenten.

Tuinen in Nederland bestaan uit zand, klei en veengrond. Het is belangrijk om te weten uit welk type grond jouw tuin bestaat, want dan kun je planten zoeken die hiervan houden. Op deze kaart kun je zien welk type grond je in jouw tuin vindt. Je kunt er ook voor kiezen om plantenbakken te kopen en hierin elk gewenst soort grond te leggen.

Stap 2: Kies het soort groente 

De tweede stap is het bepalen welke groente je wilt verbouwen. Heb je nooit eerder groenten verbouwd? Dan is het aan te raden om te beginnen met groenten die relatief makkelijk groeien. Denk aan rucola, kerstomaten, radijsjes, bonen of Oost-Indische kers.

Heb je niet genoeg zonlicht in de tuin? Geen probleem. Sommige groenten zoals rucola, wortel, spinazie, sla en biet kunnen ook met slechts 3 tot 6 uur zon per dag groeien.

Stap 3: Deel je tuin in 

Over de indeling van de moestuin moet worden nagedacht voor het beste resultaat. Verdeel de moestuin in minimaal 4 verschillende vlakken. Per vlak kun je alle soorten uit één gewasgroep bij elkaar zetten. Dit omdat elke groep eigen voedingstoffen nodig heeft. Je kunt onderscheid maken tussen bladgroenten, kolen, peulgewassen, vruchtgroenten en knollen en wortels.

Stap 4: Kies de juiste periode 

De beste periode om te beginnen met het planten is over het algemeen na de vorstperiode, oftewel in het voorjaar. Maar elke plant heeft zijn eigen wensen, dus er zijn genoeg planten die op andere momenten gezaaid kunnen worden. Op de verpakking vind je de richtlijnen, maar let ook zelf op het weer. Is het te koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan liever nog even.    

Je kunt kiezen tussen zaden of jonge plantjes. Zaden duren uiteraard langer voordat ze uitkomen, terwijl je bij jonge plantjes al sneller resultaat ziet.

Stap 5: Zaai en onderhoud je tuin 

Voordat je begint is het goed om de aarde om te spitten en onkruid te verwijderen. Bedek vervolgens de aarde met een laag moestuingrond. Plant de zaden en plantjes in de juiste vakken. De moestuin is gepland. 

Vervolgens moet je hem gaan onderhouden. Geef de moestuin genoeg water en verwijder wekelijks onkruid. Zorg dat je de moestuin goed bemest. Met liefde en aandacht zullen je groenten groeien als kool en heb je binnenkort biologische groenten op je bord. 

Jouw nieuwe hobby

Een moestuin is een fijne tijdsbesteding voor iedereen die graag in de buitenlucht is. Het werken in de moestuin houdt je fit en gezond, waardoor je je ook nog eens sterker voelt. En het werken in de tuin kan ook eens een sociale tijdsbesteding worden. Nodig eens je kleinkinderen uit om te helpen. Of vraag of je partner of vrienden een dagje mee werken.

Heb je geen tuin? Geen probleem! Ook in bakken op het balkon kun je jouw moestuin verbouwen. Verrassend veel groenten en fruit lenen zich prima voor kleinschalige teelt, waaronder uien, erwten, wortelen, pompoenen, aardappelen en tomaten. Ook met een bovenwoning verbouw jij jouw eigen groenten.