Passie & Leren

Studeren na je pensioen, moet je doen!

Passie & Leren

Studeren nadat je met pensioen gaat. Het lijkt een hele opgave. “En wat heb ik nog aan mijn kennis?” Goede vraag. Een van de meest gehoorde argumenten om niet meer te studeren is dat je de kennis ongebruikt je graf in meeneemt. Maar dat is onzin! Je bent nooit te oud om te leren. Wij geven je 10 hele goede redenen om juist wel weer de schoolbanken in te duiken.

1. Je kunt alsnog je droom doen uitkomen

Heb je altijd al de droom gehad om literatuurwetenschappen te studeren, maar moest je van je ouders voor economie kiezen? Of misschien wilde je Portugees leren, maar was er nooit tijd over naast je werk, de kinderen en het huishouden. Nu is je kans! Tijd is niet meer een probleemfactor bij het waarmaken van je dromen.

2. Een gevoel van voldoening

Je kunt enorm trots zijn op jezelf als je je inschrijft voor een studie, naar college’s gaat en wanneer je je diploma behaalt. Een studie van begin tot eind afronden is niet niks. Dit geeft je een enorm positief gevoel over jezelf en zorgt voor positieve gedachten.

3. Persoonlijke groei

Mensen vinden het fijn om zich te blijven ontwikkelen. Leren is nu eenmaal leuk. En hoe meer je leert, des te meer je bij wilt leren. Je kunt je volledig in een onderwerp verdiepen met ongeremd enthousiasme.

4. Je kennis inzetten

Wie zegt dat je de geleerde kennis niet kunt inzetten als je al met pensioen bent? Ook zonder baan kun je jouw expertise gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een trip naar Rome organiseren om je kennis van kunstgeschiedenis te delen of je kunt wat je geleerd hebt over literatuur gebruiken voor een boekenclub.

5. Je houdt je hersenen jong

Het is goed voor je om je hersenen te gebruiken en te blijven trainen. Door nieuwe dingen te leren, houd je je hersenen in topconditie.

6. Als dagbesteding

Door te studeren, heb je minder moeite met het zogenaamde ‘zwarte pensioensgat’ dat veel mensen ervaren. Omdat je naar colleges gaat en tijd moet steken in zelfstudie, zul je je zeker niet snel vervelen.

7. Je blijft in een ritme

Na het pensioen valt regelmaat weg, waardoor je al snel de dagen en weken in elkaar ziet overvloeien. Een studie kan je daarbij helpen. Je moet op tijd opstaan om te studeren en je moet op tijd naar bed om morgenochtend weer fris in de collegebanken te zitten.

8. Goed voor je sociale leven

Je leert enorm veel mensen kennen die precies dezelfde interesses hebben als jij. De jonge mensen houden je hip en met de oudere medestudenten kun je af en toe heerlijk zeuren over die jonge studenten om je heen.

Er is geen houdbaarheidsdatum wanneer het om studeren gaat. En het fijne is, er is geen druk meer zoals vroeger. Je zit daar niet om je papiertje te halen, maar omdat je het heerlijk vindt om te studeren. Dus terwijl je medestudenten ijverig aantekeningen maken, kun jij genieten van de verhalen die je hoort.