Passie & Leren

Grijs en op wereldreis: stop met excuses en pak je backpack maar in

Passie & Leren

Is het al jarenlang jouw droom om te gaan backpacken? Alleen met je rugzak op pad, op weg naar het onbekende en spannende avonturen beleven? Toen je jong was kwam het er niet van. Je moest voor de kinderen zorgen en had niet genoeg vakantiedagen. Maar nu je met pensioen bent heb je eindelijk de tijd. En toch zit je nog steeds op de bank met Netflix. Wat houdt je tegen? 

Wij zetten de meest gehoorde excuses om niet te gaan backpacken op een rijtje… en halen deze onderuit. 

1. “Backpacken is alleen voor jongeren”

Als je aan backpackers denkt, denk je al snel aan twintigers die een pauze nemen tussen hun studie en hun eerste baan en de wereld willen ontdekken. Onzin! Wanneer je met je rugzak vertrekt zul je ontdekken… backpacken is voor alle leeftijden! In elk hostel zul je anderen van jouw leeftijd tegenkomen, dat kunnen we je garanderen. Volgens reisorganisaties is het aantal 65+ers dat backpackt enorm gestegen de afgelopen jaren. 

2. “Ik heb het nog nooit gedaan”

Nou en? Juist een reden om het wél te doen. Op elke leeftijd kun je nog nieuwe ervaringen opdoen. En nu je met pensioen bent heb je de tijd om die dingen te doen die er vroeger niet van gekomen zijn. Vind je de stap te groot? Je kunt ook je partner of vrienden meenemen op je eerste trip. 

3. “Ik wil niet in een vies hostel slapen”

Dat jongeren in opgepropte dorms slapen in viezen hostels betekent niet dat jij dit ook moet doen. Jouw budget is groter dan van de meeste jonge backpackers, dus kun je ook een plek vinden die aansluit bij jouw wensen. Zo kunt je ook een privékamer (met eigen badkamer!) boeken in een hostel of slapen in een luxer hotel. Want wie zegt dat dit niet bij backpacken past? 

4. “Ik ga mij vervelen op reis”

Op reis wordt je routine omgegooid. Je hebt geen verplichtingen en hoeft met niemand rekening te houden. Maar dit leidt niet tot verveling, nee, juist tot vrijheid! Je kunt je dagen precies zo invullen als jij wilt. Wil je iets om handen hebben? Je kunt er ook voor kiezen om in een lokale school Engelse les te geven of zelf de lokale taal te leren. 

5. “Ik wil niet zonder plan reizen”

Zonder plan reizen is niet voor iedereen even bevrijdend. Maar dat hoeft ook niet, want je kunt je ook aansluiten bij een georganiseerde reis. Er zijn allerlei organisaties die reizen op maat aanbieden, van hiking trips tot reizen speciaal voor 50+ers. Zo ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen met dezelfde interesses en maak je vrienden voor het leven. 

6. “Mijn kinderen en kleinkinderen denken dat ik gek geworden ben”

“Oma met een rugtas in de Transsiberië Express?” Misschien dat je kinderen of kleinkinderen even vreemd opkijken als je zegt dat je gaat backpacken. Maar ze zullen enorm trots zijn als je eenmaal het avontuur alleen aangaat. En wat dacht je van met de hele familie backpacken? Ga samen met je kinderen en kleinkinderen op pad en versterk jullie band. 

7. “Daar ben ik niet fit genoeg voor”

Wie zegt dat? Je kunt jouw reis zo invullen als je zelf wilt. Je hoeft niet dagelijks grote afstanden af te leggen met je backpack op je rug. En je hoeft ook niet, zoals je die twintigers ziet doen, 12 uur durende bussen te nemen. Je kunt de reis aanpassen zoals jij wilt. Als je niet meer lang kunt zitten, kun je ook je reis in kortere stukken opknippen. En als je geen trektochten van meerdere dagen meer kunt maken, kun je ook dagelijks een paar uur wandelen. Dat is toch ook prima? 

Er zijn geen excuses meer over. Backpacken is echt voor elke leeftijd. Dus tijd om je rugzak in te pakken en te gaan. Op naar het avontuur!